Citadelpark Gent

Buskruitfabriek Cooppal Wetteren

Vliegvelden WO I Regio Gent

WO I Munitiepark Kwatrecht

De Dodendraad

De Hollandstellung - Duitse WO I bunkerlinie

Reichsschüle Flandern - SS-School Kwatrecht

Duitse Atlantic Wall Radarpost - Goldammer

WOI en II Munitiedepot De Ghellinck Zwijnaarde

Duitse gangen onder centrum Gent WOII

Publieke WOII Schuilplaatsen Groot Gent

Het Fort van Eben Emael

KW-linie

WO I - Kwatrecht - Melle

18 daagse veldtocht gekoppeld aan TPG

Neergestorte B17 te Kwatrecht 19-09-1944

De bevrijding WO II van de regio rond TPG

Details van de legers:

Gesneuveldenlijsten:

Contact en onbeantwoorde vragen

Media-aandacht

Copyright

Links


Het Archief 2008 en ouder van www.bunkergordel.be.

Een overzicht van reeds oudere nieuwsfeiten van de website. Bent u meer geïnteresseerd in de (oude) nieuwtjes uit 2009 op de website klik dan gewoon op "Archief 2009".

Nieuwe foto's opgedoken van de verdwenen zware bunker S8 te Kwatrecht (27/12/2008)

Onderaan de bunkerfiche zijn enkele nieuwe aanwinsten van foto's van deze bunker toegevoegd.

>> bunker tegen directe doorbraak S8 te Kwatrecht.

Het maken van een bunkermaquette naar een bestaande bunker van Bruggenhoofd Gent. (13/12/2008)

Mr André Ombecq bouwde op basis van bestaande plannen en informatie een zeer gedetailleerde maquette van de bunker Mu9 te Munte. Dit is de zware bunker tegen directe doorbraak op de Hundelgemsesteenweg te Munte. Het ganse verloop van de bouw tot het uiteindelijke eindresultaat kunt u zien op onderstaande link.

>> Bouw maquette bunker Mu9

Bunkertje Be12 te Oosterzele geeft na bijna 70 jaar afgesloten te zijn geweest, een gedeelte van zijn (beperkte) geheimen prijs. (4/12/2008)

Hieronder vindt u een mooie fotoreportage van het vrijmaken van één van de twee schietgaten van een bunkertje dat bijna 70 jaar lang volledig afgesloten is geweest. Het betreft het bunkertje Be12, op de rand van het Weerstandsnest Betsberg op het grondgebied van Oosterzele. Het is dit bunkertje dat door een Duits Flak 88 kanon nog zwaar beschoten is geweest op het einde van de 3 dagen strijd in mei 1940.

>> Bunkertje Be12

Schuilkeldertje op de Aard te Wetteren. (14/10/2008)

Op de Aard te Wetteren is in de achtertuin van een woning nog een klein privé-schuilkeldertje terug te vinden.

>> Schuilkeldertje Aard Wetteren.

Bijkomende informatie over schuilkeldertje in de Vaderlandstraat te Gent. (14/10/2008)

In de Vaderlandsstraat te Gent, is alvast één raar klein schuilkeldertje te vinden. Of dit een afgesloten toegang is tot een grotere schuilkelder blijft voorlopig een weinig realistische veronderstelling. Volgens de eigenaar van het perceel waar het gefotografeerde exemplaar staat, zou er zeker nog een tweede gelijkaardige structuur bestaan in dezelfde straat. Wie weet meer wat dit origineel was en wat zit er achter het tweede metalen deurtje dat heden totaal niet kan geopend worden.

>>Schuilkelder in Vaderlandstraat te Gent.

Meer bijkomende informatie over de drie Duitse bunkers aan het kruispunt van de Botestraat met de Groenestaakstraat te Mariakerke. (10/10/2008)

Eindelijk wat meer informatie over deze 3 merkwaardige bouwseltjes alsook hun plaatsing in het geheel van de Duitse oorlogsmachine ten tijde van Wereldoorlog II.

>> Duitse bunkers aan de Groenestaakstraat nr 70

De Duitse bunkerlinie, de Hollandstellung, daterend uit de Eerste Wereldoorlog. (9/10/2008)

Ten noorden en noordwesten van Gent vindt men nog vrij veel bunkertjes van een oude bunkerlinie. Zij maken deel uit van een vrij uitgebreide Duitse bunkergordel uit Wereldoorlog I, gericht op Nederland. U vindt hier een korte impressie over deze bunkerlinie waarvan zeker in de regio van het Gentse, de bunkertjes in sneltreinvaart worden afgebroken.

>> De Hollandstellung.

Komt de eigenlijke structuur en opbouw van Bruggenhoofd Gent dan toch letterlijk voort uit ervaring opgedaan in Wereldoorlog I. (4/10/2008)

Indien men de structuur van het bruggenhoofd eens van naderbij gaat bekijken, ziet men toch opnieuw dezelfde opvattingen en structuren opduiken zoals ze al eerder gebruikt waren in de eerste Wereldoorlog.

>> De structuur van Bruggenhoofd Gent.

Foto's van tentoonstellingen te Munte met als thema "Betonnen getuigen, 60 jaar stille getuigen", toegevoegd aan de website. (2/9/2008)

In het jaar 2000 werd in Munte op 14/5/2000 een tentoonstelling en herdenking gehouden omtrend de gebeurtenissen die zich toen der tijd in de streek hadden afgespeeld, 60 jaar ervoor. De tentoonstelling werd in hetzelfde jaar nog eens herhaald in de plaatselijke openbare bibliotheek tussen 6 en 27 november 2000. Er werd voor deze gelegenheid een informatiebrochure uitgegeven en er was een tentoonstelling met foto's van hoe de bunkers er toen nog uitzagen. De tentoonstelling beperkte zich wel tot de bunkers van Munte en Muntekouter (ook deels Baaigem). Hieronder vind u de bunkerfiches waar foto's van deze tentoonstelling zijn aan toegevoegd. Bij sommige bunkers merkt men toch duidelijk het verschil van 7 jaar tussen het fotograferen voor deze tentoonstelling en mijn eigen eerste getrokken foto's die dateren van ten vroegste 2007. Alvast bedankt aan de Muntenaar voor het laten publiceren van zijn eigen fotocollectie betreffende dit thema.

>> Bunkerfiches die uitgebreid werden met foto's uit deze tentoonstelling zijn A23, AV4, D12, Mu3, Mu9, Mu10, Mu11, Mu13, Mu15, Mu20, Mu24.

kaartje met de mijnenvelden aangelegd door de 4e Genie in de regio Oosterzele tijdens de achttiendaagse veldtocht. (29/8/2008)

De Belgische troepen werden door de Duitsers op de duur bevreesd omwille van de zeer goed en dodelijk aangelegde mijnenvelden. De streek van Tête de Pont de Gand was volgens de Duitsers vaak door mijnenvelden verpest. Nog dagen lang werden mijnenvelden opgeruimd nadat de Duitse bezetting reeds lang was ingetreden.

>> Mijnenvelden 4e Genie, regio Oosterzele.

Mooie fotoreportages van de ondergraving van bunkers op Betsberg en het voetbalplein van Semmerzake. (1/8/2008)

U kunt fotoreportages zien van drie ondergravingen op Betsberg, één op Semmerzake, één op Eke. Voor de foto's van Semmerzake en Betsberg wens ik zeker Loonwerken De Clercq uit Gijzenzele te bedanken voor de vele foto's van de door hen uitgevoerde werken. (vrij indrukwekkende foto's)

>> Be9, Be11, Be16, Se10 en D3.

Bunkertje D22 in viaduct Kwatrecht geeft na 75 jaar zijn geheimen prijs. (1/8/2008)

Het merkwaardige bunkertje in de brugstijl van het viaduct van Kwatrecht (D22) gaf na 75 jaar zijn geheimen toch prijs. Het schietgat werd vrijgemaakt. De ganse reportage vindt u op zijn specifieke fiche.

>> Bunkertje D22 Kwatrecht

Bruggenhoofd Gent telt opnieuw een bunkertje minder. (1/8/2008)

Half juli verdween opnieuw één bunkertje onder de sloophamer. Dit maal was het de beurt aan AV1 te Semmerzake, langs de Opperstraat. Het bunkertje moest wijken voor een stuk bouwgrond. Een uitgebreid verslag van de afbraak vindt u hieronder.

>> De afbraak van de bunker AV01 te Semmerzake.

De opstelling van kanonnen op de bunkerlinie.

Een vrij gedetailleerde uitleg van welke types kanonnen gebruikt konden worden binnen de bunkers van Bruggenhoofd Gent. Hoe werden ze opgesteld, hoe werden de bunkers aangepast om ze te kunnen opstellen.

>> gebruik van vaste en mobiele kanonnen in de bunkers Bruggenhoofd Gent

Wat was het lot van Bruggenhoofd Gent na 3 dagen van strijd.

>> Het lot van bruggenhoofd Gent na drie dagen van strijd.

Terug naar "Home"